Historiek - Muzikanten

Dirigent Rudy Van der Veken


Rudy Van der Veken werd geboren in 1963 in een muzikaal gezin in Zevendonk, op jonge leeftijd volgde hij muziekschool in Turnhout, later in Mol.  Zeer vroeg stond zijn keuze vast om slagwerker te worden.  Op 9-jarige leeftijd ging hij voor de eerste maal ‘zjassen’ met zijn grotere broer in een tweemansorkest.  Op 15-jarige leeftijd vatte hij zijn hogere muziekstudies aan in het Conservatorium van Antwerpen.  Eerste prijzen werden behaald in notenleer, slagwerk, kamermuziek, harmonie, analyse en vormleer en het pedagogisch diploma.

In 1978 startte Rudy met de opleiding toekomstige slagwerkers in de fanfare Kempenzonen in Tielen, dit werd gedurende 15 jaar verdergezet.  In deze periode werd ook een percussie-ensemble van hoog aanzien opgezet.


In 1979 werd Rudy lid van het professionele Molse Percussie-ensemble.  In dit jaar werden de Kemp’ner Musikanten opgericht, Rudy startte hier als drummer.

 

In 1985 nam hij de functie van dirigent op bij de Kemp’ner Musikanten, hierbij steeg de kwaliteit van het orkest zienderogen.

 

Rudy is actief in tal van andere muziekgezelschappen.  Een tijdlang was hij actief in de Geelse 2440-Big Band en de Vlaamse Opera.  Verder doet hij tussendoor dienst als invaller-slagwerker bij diverse orkesten, het BRT-philharmonisch orkest, I fiaminghi en het orkest van de Twintigste Eeuw.  Ook was hij reeds te zien op TV tijdens uitvoeringen van Night of the Proms.

Naast al deze muzikale acitiviteiten is Rudy dirigent en een drijvende kracht van de Kemp’ner Musikanten, Tsjechische en Egerländer muziek – net als de Kemp’ner Musikanten – hebben zeker een plaatsje veroverd in zijn hart.


Is door Vlamo erkend als deskundig adviseur voor blaaskapellen en percussie

      Historiek

 

Blaasorkest met een 20-tal uitvoerende leden, inclusief zanger en zangeres

Gevestigd in Tielen (regio Herentals-Turnhout in de Antwerpse Kempen). Opgericht in 1979 oorspronkelijk als een Egerländerblaaskapel maar in de jaren 90 geëvolueerd naar een hoofdzakelijk Zuid-Moravisch repertoire.

Momenteel gespecialiseerd in de typische Zuid-Moravische stijl van de regio Kyjov-Hodonin.

Zeer uitgebreid repertoire met veel zangnummers in de oorspronkelijke taal, evengoed vertrouwd met de Böhmische en Egerländermuziek


Ook prima mogelijkheden voor tiroleravonden

 

CD’s:


1998: “Wenn wir uns Wiederseh’n”

2004: “Kemp’ner Musikanten – 25 jaar”

2009: “Kemp’ner Musikanten – 30 jaar”

Andere referenties:


Belgisch kampioen in de topklasse in 2007-2008-2009-2010-2013-2014.

Derde plaats in de topklasse op het Europees kampioenschap te Enschede in 2008.


Zesde plaats in de topklasse op het Europees kampioenschap te Sillian in 2010.


Hechte vriendschapsbanden met Tsjechische blaaskapellen via uitwisselingsprojecten met oorspronkelijk Hovorané http://www.hovorane.cz  en sinds 2017 opnieuw met Miločanka.


Optredens op het gerenommeerde festival te Ratiskovice in 2000, 2004, 2008, 2011 en 2017.


Door de gespecialiseerde Tsjechische website http://www.dechovka.eu uitgeroepen tot “Blaaskapel van de maand” juli 2008, naar aanleiding van ons optreden in RatiskoviceMuzikanten

 

Zang

 

Rudy Van der Veken

Ilse Janssens

 

Tenorhorn

 

Marc Van Doninck

Raf Pauwels

Bas Philipsen

Dominique Vermeiren

 

Flügelhorn & Trompet

 

Tim Pauwels

Willem Eykens

Chris Eysermans

Mart Rijkers

Paul van Echelpoel


 

Klarinet

 

Chris Stappaerts

Tine van Meerbergen

Conny Wouters

 

Trombone

 

Jan Eykens

Koen Wils

Erna Hofkens


Bass

 

Chris Proost

Jan Avonds

 

Slagwerk

 

Chris Van Ammel

 

Techniek

 

Jan Eykens

Jef Avonds

 

Technisch Team

 

Alois Pauwels

 

Vervangers

 

Wannes Van der Veken

Stef Eykens

Bart Van Ossel